Aseară stăteam de vorbă cu o prietenă din studenție, care s-a stabilit în Marea Britanie de câțiva ani bunicei. Ca orice românaș curios din fire, mai ales când vine vorba despre treburile altora, am întrebat-o ce va face de Black Friday, dacă are vreun plan, de exemplu să stea în fața magazinelor, încă de la miezul nopții (cum se practică prin multe țări din Occident), sau pur și simplu va merge să vadă oferta când/dacă va avea timp. Răspunsul ei m-a mirat puțin, sau puțin mai mult, ca să fiu cinstit. Nu știa ce este Black Friday. Fata, altminteri foarte bine informată și isteață, nu auzise de această sărbătoare (fiindcă, asta este Black Friday, la urma urmei, o sărbătoare - pentru comercianți). I-am explicat care este treaba cu această zi, însă a lasat-o cam rece. Dar oare nu este mai bine așa, să nu te impresioneze prea mult un astfel de lucru?
Pentru cei dintre voi care încă nu ați aflat ce este Black Friday, vă voi explica pe scurt, în cele ce urmează. Black Friday (sau Vinerea Neagră), este o sărbătoare ce își are originile în Statele Unite ale Americii, ca și multe alte obiceiuri preluate de români de la frații de sânge de peste ocean. Această zi urmează Zilei Recunoștinței, de asemenea o sărbătoare americană. Dat fiind faptul că Thanksgiving Day se sărbătorește anual, în ultima joi a lunii noiembrie, Black Friday, urmându-i, se sărbătorește în ultima vineri a aceleiași luni. În această zi, marile magazine oferă reduceri considerabile de preț pentru unele din produse.
În Occident este o adevărată nebunie în această perioadă. Oamenii stau la cozi interminabile, se calcă în picioare, se înghesuie să ajungă la produsele cu reduceri de pe rafturi și, de multe ori, ajung sa ia țeapă. Ceea ce puțini știu este că multe din produsele pentru care se bat nu sunt de fapt originale. Sunt itemuri cu același brand, arată la fel, însă au în componență materiale de o calitate inferioară produselor originale. Astfel, acea așa zisă reducere este de fapt prețul corect (sau uneori poate ceva mai umflat) pentru niște chinezării de 2 lei.
În România, Black Friday nu a reușit să prindă atât de bine la băștinași. Unul din motive ar putea fi că românii "sărbătoresc" Black Friday de mai multe ori pe an. Cum adică nu știați? Da, românii au parte de numeroase zile cu reduceri și acelea sunt veritabile sunt black days, chiar dacă nu sunt ele neapărat zile de vineri. Românașii noștri se bucură de reduceri la km construiți de autostradă, la pensii și salarii. De asemenea, anul trecut, românii s-au bucurat de reduceri extraordinar de consistente în rândul salariaților, aceștia fiind dați afară pe capete.
Dacă sunteți microbiști, cu siguranță știți că, an de an, România are Black Friday și la nivelul echipelor de club. De exemplu, anul acesta, România beneficiază de o reducere de, atenție mare, 100% în Champion's League și Uefa. Echipele Steaua București si Pandurii Tg. Jiu trebuie să mulțumească prietenilor englezi, germani, elvețieni, dar și altora, pentru că au făcut posibile Black Footbal Friday.
Lăsând gluma la o parte, există si reduceri pe bune dacă vreți să cumpărați ceva de Black Friday. Înainte să plecați la cumpăraturi e indicat să verificați prețurile produselor pe care le aveți în vedere, cu câteva zile înainte. Astfel vă veți putea da seama dacă într-adevăr au reduceri sau doar le-a fost umflat prețul ca să poată fi "on sale".
Dacă nu aveți chef să vă deplasați până la magazin pentru a vă cumpăra cele dorite, le puteti comanda și pe net. Sunt multe siteuri, atât românești cât și străine, care oferă cam aceleași discounturi ca și magazinele obișnuite.
Un lucru destul de important de menționat este că reduceri la fel de importante, dacă nu chiar mai substanțiale, se fac în perioada dinaintea Crăciunului. Sfatul meu ar fi să vă păstrați banii până atunci și veți găsi cu siguranță ceea ce doriți să cumpărați acum, la același preț sau poate chiar mai ieftin.
Pe final vă las să vă delectați cu niște imagini surprinse cu ocazia zilei de Black Friday, în SUA:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu