marți, 26 noiembrie 2013

Criza sfertului de veac sau ...

cum să te redefinești la 20 și un pic de ani

 Probabil că mulți dintre voi ați auzit de criza vârstei mijlocii, un moment prin care destul de multă lume trece și, în mare, presupune conștientizarea faptului că ți s-a scurs aproape jumătate din existența ta pe pământ, și nu prea ai reușit să realizezi nimic semnificativ în tot acest timp.

 Există multe lucruri mici sau mari, ca însemnătate, care pot declanșa această spirală descendentă în viața unei persoane. Fie ai fost prea preocupat de locul de muncă, concentrându-te pe carieră, astfel neglijându-ți familia și prietenii, fie ai avut o viață superficială și ai acordat atenție prea mare unor lucruri, mai degrabă decât unor persoane; indiferent de motive, conform lui Elliott Jaques, care a fost primul care a utilizat acest termen de "criză a vârstei mijlocii", ți-ai dat seama că ești pe la jumătatea drumului și ai cam avea nevoie de o reevaluare a priorităților tale. Indiferent că ești bărbat sau femeie, probabilitatea să te pricopsești și tu cu așa ceva este destul de mare.

 Toate bune și frumoase ai spune; nu am ajuns încă la 40 de ani, iar până atunci sigur o să pot avea o altă abordare care să mă ajute sa evit această mică problemă. Ei bine, lucrurile nu stau tocmai așa.

 Dacă nu sunteti voi in jurul vârstei de 20 de ani, sigur cunoașteti pe cineva care este. Când ești tânăr lucrurile par mult mai ușoare. Tot ceea ce vrei să faci este să ajungi major, pentru că atunci cand ai 18 ani deja, zici tu, că ești adult. Să poți ieși prin cluburi, să te distrezi, să bei, să faci sex cu cine vrei, unde vrei și cât vrei (dacă nu cumva ai facut-o deja). Sună absolut minunant. Însă după o perioadă de cațiva ani, unii tineri încep să se cam plictisească, să fie tociți de această rutină a distracției.
Atunci când simți o plictiseală care trage de tine să faci ceva, încordându-te dincolo de orice limită, o plictiseală care se târâie greoaie în adâncul zilelor tale, ca un vierme ce macină încet, din interior, un arbore aparent sănătos, atunci să știi că ai toate șansele (sau mai degraba neșansa) să te fi lovit și pe tine o criză a sfertului de veac.

 Iată 10 semne care pot fi bune indicatoare ale acestei dileme existențiale în rândul celor tineri:

  1. Incă de foarte mic, din generală, visai să faci ceva nebunesc, ieșit din comun ... dar nu ai facut acest lucru niciodată. De fapt, nu știi ce vrei. Fie ai un loc de muncă pe care îl urăști (cum au majoritatea tinerilor la început de drum), fie nu ți-ai dat seama ce vrei să faci cu viața ta. Vrei să pleci afară, în Occident? Vrei să te înrolezi în armată sau să mergi la cules de căpșuni? Vrei să urmezi o facultate, o postliceală? Parcă toate acestea par mai interesante decât acel loc banal unde te găsești acum ...
  2. ... dar nu te poți hotărî. Deși ai o libertate pe care, poate, părinții și bunicii tăi nu au avut-o, tu nu știi pe ce drum să o apuci. Deși ei au avut foarte puține variante, au știut ce voiau să facă. Pe tine te sufocă multitudinea posibilităților, iar greșeala colosală este ca, din 1000 de lucruri să nu alegi nici unul, așteptând acel ideal la care aspiri și care nu o să vină vreodată. Parca ți-e frică să alegi ceva, tocmai pentru ca s-ar putea sa te simți împlinit cu mai puțin decât ceea ce sperai.
  3. Regreți anii din liceu și cei din facultate. Mulți am trăit senzația aceasta, și poate încă o trăim. Seamănă oarecum cu istorisirile pe care le auzim de la cei mai în vârstă, care povestesc cum "era mult mai bine pe vremea lui nea Nicu". Cam la fel ne aducem aminte și noi de vremea liceului, a studenției, când aveai atât de puține griji, când ceea ce apăsa greu pe umerii tăi era doar teza la matematică sau sesiunea ce avea să contabilizeze un întreg semestru de chefuri studențești și iesiri în oraș cu prietenii.
  4. Te îngrozește faptul că trebuie să îți drămuiești banii. Atunci când trebuie să traiești pe banii tăi, fără a mai primi "banii de buzunar" de la mama și/sau tata, devine destul de frustrant să contorizezi fiecare bere pe care o bei sau fiecare ieșire pe care o faci în oraș. Gândul că ești independent financiar aduce cu el nu numai bucuria de a nu mai depinde de familie, dar și corvoada de a-ți folosi capul atunci când alegi (sau nu) să dai 300 de lei pe o pereche de încălțăminte de care nu ai nevoie.
  5. Începi să privești altfel viața ta romantică. Poate că nu ești chiar pregătit/ă să te așezi la proverbiala "casă a ta", să îți agăți în cui șarmul pe care-l foloseai cu atât de mult succes în fiecare seară, însă, în același timp, sunetul singurătății nu e unul prea plăcut pentru tine. Pe de altă parte, dacă ești într-o relație serioasă, pot apărea semne de întrebare cu privire la o relație de lungă durată cu jumătatea ta și poate, în urma ajungerii la o concluzie, dacă e sau nu prea târziu să reiei căutarea pentru iubirea adevărată.
  6. Simti o frică foarte puternică, apărută din senin, de eșec. Deja ai terminat facultatea, sau altă formă de învățământ care, teoretic, te-a pregătit să iei viața pe cont propriu. Însă la facultate, poți schimba cursurile, poți renunța la unele care nu sunt pe gustul tău și poți chiar pica la unele, fără să fie nevoie să repeți anul. În mare, poți face cam orice, fără repercursiuni majore. Acum însă, când ai făcut cunoștință cu viața și o dai în bară o dată, de două ori, de trei ori ... ți se cam face teamă sa nu o ții tot așa și începi să eviți a aborda lucruri noi tocmai de frică să nu eșuezi, să nu fii tu acel loser.
  7. Nu mai găsești nimic interesant la prietenii tăi. Cei pe care i-ai cunoscut de multă vreme, care ți-au fost aproape în clipele fericite și în cele mai puțin fericite, încep să ți se pară banali, parcă decupați din reclamele la detergent unde, gospodina Maria, sau cum pisici s-o mai fi numit și aia, spală rufele copiiilor ei; băiatul fotbalist, care are bluza pătată de noroi și iarbă, iar fata, un fel de mascotă românească, cheerleadera (aia de care tot auziți prin filmele americane cu adolescenți) cu topul murdar de ruj sau ... alte chestii care se văd doar la lumina ultravioletă. Ei, așa îi vezi tu pe prietenii tăi acum, doar niște stereotipuri plictisitoare. Ieșitul prin oraș cu ei ți se pare din ce în ce mai puțin dezirabil; începi să te alienezi de colegii de facultate cu care ai mai păstrat legătura, de colegii de la job cu care ieșeai în weekend, în oraș (când nu te chemau "nenorociții aia" să lucrezi și sâmbăta și duminica). Parcă nu mai îți este rușine să stai seara acasă, singur. Mai mult decât atât, începe să îți placă lucrul acesta ...
  8. Ajungi să te trezești comparându-te tot mai mult cu prietenii și persoanele cunoscute, de vârsta ta. Georgeta de la B2 e măritată și deja are 3 copii la 27 de ani. Nicușor din facultate e deja C.E.O. la o multinațională ce produce hârtie igienică pentru cimpanzeii din laboratoare, care imită comportamentul uman ...
  9. ... sau cu părinții tăi când erau la vârsta ta, ceea ce e infinit mai rău, deoarece vor avea ei grijă să îți aducă aminte că "pe vremea lor ..." și "când eram eu tânăr/ă lucrurile stăteau altfel". Nu e nevoie să te compari tu cu ei. O să te bată ei tot timpul la cap că, la vârsta pe care o ai tu acum, ei deja aveau casă, masă, purcel, 3 copii (printre care și tu), bani în bancă, abonament la ziarul local și/sau de partid și o grădină cu roșii care "aveau gust mai bun" decât cele de acum. De fapt, cam toate lucrurile pe care părinții tăi le compară cu ceea ce există acum ori vor fi "mai bune, mai ieftine" ori vor avea "aromă mai bună" sau vor fi în general "mai bine facute". 
  10. Ai senzația că perioada anilor tăi 20 nu prea arată cum ți-ai imaginat-o tu. Deh, mereu, ce e în mintea ta va fi mai interesant decât realitatea. Poate că acesta este cel mai important semnal că ai devenit un tânăr adult, o persoană care analizează ceea ce a făcut în 20 și un pic de ani. Parcă nu te poți opri din a te gândi că unde ești acum nu e exact unde te gândeai că o să fii la 23 - 30 de ani. Poate că încă nu ți-ai găsit acel suflet pereche, poate că încă nu ai jobul la care ai visat de atât de multă vreme. Acuma sigur că n-aveai în cap o casă cu un gazon perfect, un gărduleț alb și pitici de grădină străjuind o alee pavată în galben, dar parcă ar fi fost cazul să te aduni nițel până acum, să îți definești viața oarecum. În schimb, ai pus pe speed-dial la mobil numerele a 3 pizzerii și ai un cont pe cel putin 2 siteuri de match-making.
 Dacă te regăsești, măcar puțin, în cele de mai sus, să știi că nu e totul pierdut. Nu va veni sfârșitul lumii doar pentru tine, nu vei muri fată mare; stai liniștit/ă, o poți scoate la capăt, cum ai făcut-o de nenumărate ori până acum. E important să te oprești puțin și să îți aduci aminte că, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le auzi pe diferite outleturi media, viața nu-i o întrecere. Nu înseamnă neapărat kill or be killed, survival of the fittest sau alte porcării de genul ăsta. Foarte puține decizii pe care le faci la această vârstă vor avea o influență permanentă asupra vieții tale. Așadar, dacă ai un job pe care nu il suporți, un șef care îți face viața un iad, dă-ți demisia. Pleacă și fă-o cu zâmbetul pe buze! Dacă ai o prietenă/un prieten care te face să te simți mizerabil, care nu te apreciază, da-i cu flit. Descotorosește-te de el/ea. Nu ai nevoie în viața ta de persoane care să te traga în jos.    Viața e mult prea scurtă ca să te mulțumești cu ceva care nu te face fericit. Iar lucrul ăsta vi-l spun după ce am realizat cât de repede trec 26 de ani. Alege ceea ce îți aduce bucurii pe termen lung. Hotărăște-te la ce poți renunța și ce trebuie să păstrezi, astfel încât să o poți lua de la capăt.

 Să fii tănăr adult înseamnă să găsești lucrurile care te definesc pe tine ca om. În liceu și facultate ești definit în mare parte de notele pe care le iei, specializarea pe care o termini, planurile referitoare la profesia pe care vrei să o ai, activitățile extracuriculare etc. Însă, după ce vei fi terminat cu toate acestea, după facultate, personalitatea ta, cine ești tu, se prezintă ca un bulgăre de lut, iar datoria ta e să îl modelezi în funcție de cine vrei tu să devii și să duci această treabă la bun sfârșit, preferabil fără să faci compromisuri pe drum și fără să o dai în bară. S-ar putea ca, pe alocuri, să mai fie nevoie să retușezi ici și colo, să te mai rătăcești și să ajungi în vreo fundătură, dar e important să știi să îți găsești drumul înapoi.

 Pe măsură ce înaintezi în vârstă, o să îți dai seama că unele standarde pe care le-ai impus altora și/sau ție s-ar putea să fie nerealiste, dar stai calm. Nu ești singurul. Chiar și foștii tăi colegi, care au aterizat pe la companii unde au joburi bune, trec prin aceleași angoase. Ceea ce e important e să îți aduni în jurul tău oameni care să aibă un efect cathartic atunci când discuți cu ei și ești în preajma lor. Acest lucru ajută foarte mult pe la vârsta de 20-30 de ani, deoarece atunci viața multor persoane pare cu fundul în sus și este ușor să relaționezi cu cineva în aceeași situație cu tine.

 De asemenea, acum e momentul în care trebuie să te descotorosești de ceea ce "ar fi trebuit să fie" viața ta. Nu contează dacă parinții tăi erau căsătoriți la 20 de ani, dacă prietenul tău e C.E.O. la acea multinațională de făcut hârtie igienică, dacă prietena din liceu deja are 2 copii. Nu rezolvi absolut nimic dacă te stresează ideile preconcepute pe care le au alții despre cum ar trebui să arate viața într-o anumită perioadă. Din contră. Preocuparea pentru acest lucru va fi un mod sigur de a-ți strivi toate ideile bune, tot optimismul din tine și toate speranțele de mai bine. Viața aceasta e prea scurtă ca să visezi dorind ceea ce au alții.

Tot ceea ce trebuie să decizi e ce să faci cu timpul care îți este dat. Get busy living or get busy dying.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu